“L'impacte de la guerra en la literatura i el cinema” va ser el títol de la xerrada que Blanca Andelic va protagonitzar aquest dijous al Museu Darder.
Emmarcada en l’exposició de Gervasio Sánchez, “Sarajevo, guerra i pau”, que es pot veure a l’espai expositiu municipal Can Tarradas, la ponència va ser una de les activitats paral·leles en la que es va posar en relleu com aquest conflicte també va deixar una petjada en la producció literària i en l’art.
Andelic assegura que després de qualsevol conflicte, sempre s’ha generat molta producció literària al seu voltant, per la necessitat que els humans tenen d’explicar coses per poder entendre.
La xerrada es va dividir en tres parts. D’una banda, Blanca Andelic va parlar dels llibres escrits per persones d’origen Bosnià i que s’han traduït al català o espanyol. En un segon bloc, la ponent es va centrar en llibres d’autors catalans i espanyols que han tractat el tema de la guerra dels Balcans, i va cloure amb un tercer apartat en el que repassava altres llibres d’altres llengües que també parlen d’aquest tema i que s’han traduït al català i castellà.
Aquesta no serà la única activitat paral·lela de l’exposició “Sarajevo, guerra i pau”. El 23 de febrer s’ha previst fer una trobada entre les persones que van venir de Bòsnia l’any 1992 i el grup de persones de Banyoles que els va acollir aquí, per commemorar els trenta anys de presència de persones de Bòsnia aquí a Banyoles.
Recordem que l’exposició ‘Sarajevo, guerra i pau’ es pot veure a l’espai Can Tarradas fins el 24 de febrer. Recordem que la mostra recull les fotografies de Gervasio Sánchez, i a través d’elles es veuen els escenaris, edificis i persones que van viure la guerra de Bòsnia-Hercegovina, entre els anys 1992 i 1995, però també es mostra l’evolució tres dècades després.