El nombre de persones desocupades segueix pujant de forma important al Pla de l’Estany i especialment des de l’esclat de la crisi derivada del coronavirus. L’Observatori del Treball de la Generalitat xifra en 1.377 els aturats de la comarca en el moment de tancar el mes de maig. Són quasi 60 més que a l’abril i 300 més que els que hi havia al febrer. La xifra se situa en els nivells d’atur que hi havia el març de 2016.
L’impacte de la pandèmia sobre el mercat laboral és un fet i es reflecteix també en la demanda d’ocupació que ha marcat un nou sostre històric al Pla de l’Estany on ja es registren 3.549 persones que busquen feina. El nombre d’ERTO es manté per damunt dels 400 i afecta 2.689 treballadors de la comarca. D’aquests expedients, 265 s’han fet a Banyoles on hi ha 1.601 treballadors afectats.
La crisi derivada de la COVID-19 ha fet que la crescuda de l’atur no distingeixi de sexes, edats ni sectors econòmics i ha afectat en major o menor mesura a tothom. Quant a les franges d’edat, on més s’ha incrementat la desocupació al maig ha estat en els menors de 20 anys i en la franja de 25 a 29 anys. Hi ha una única franja que presenta números verds, la de persones de 30 a 34 anys, on l’atur es redueix en 7 persones, el que suposa un 4,73% menys. Els serveis segueix sent on es concentren la majoria de persones sense feina, gairebé un miler. Tot i això, on més ha crescut l’atur al maig en la construcció i en la indústria.
Per municipis, Banyoles lidera aquests números vermells i arriba a les 953 persones sense feina, 32 més que a l’abril. També és important l’increment a Porqueres on han passat de 136 a 146 aturats. Dels onze pobles de la comarca, n’hi ha dos on la desocupació ha baixat, encara que fos en una sola persona. Són Camós i Sant Miquel de Campmajor.