El restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri acollirà, per segon any consecutiu, un dels àpats Gastrorecup impulsats i apadrinats per la xef Ada Parellada. La iniciativa,que arriba a la seva vuitena edició, pretén conscienciar a la població de l’aprofitament alimentari i de la injustificada quantitat d’aliments que es perden al llarg de la cadena alimentària.
A partir del 26 de setembre i fins al 6 d’octubre, s’han organitzat un total de 18 sopars o dinars Gastrorecup a diferents restaurants gastronòmics amb joves cuiners de Catalunya. A Can Xapes serà concretament el dimecres 27 de setembre a 2/4 de 9 del vespre i ja es pot reservar plaça, al preu de 15 euros, a través de la web del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que hi dona suport. El Gastrorecup s’estendrà per tot el territori amb àpats a Ulldecona, Llafranc, Cervera, Sort, Tàrrega, Girona o Xerta, entre d’altres. Els dinars i sopars Gastrorecup formen part de la campanya “Aprofitem els aliments” del Departament d’Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular.
La xef Ada Parellada serà la padrina de cada trobada, que estan obertes a tothom, dissenyarà els menús, farà l’acompanyament i la formació als cuiners ambaixadors. Els plats presentats pels xefs que participen són una mostra de que, amb intenció i mestria, es poden fer propostes igualment gastronòmiques amb aliments que estaven destinats a l’abocador.
A Catalunya, segons l’estudi realitzat el 2012 per l’Agència de Residus de Catalunya, el malbaratament alimentari a Catalunya és de 262.471 tones anuals, el que suposa aproximadament un 35 kg/persona/any o un 7% dels aliments adquirits durant un any.